Als je zo de supermarkt binnenloopt, denk je niet constant aan wat er nog in de producten zit. Neem bijvoorbeeld palmolie. Handolie zit in bijna 50 procent van alle artikelen in de supermarkt, maar dan is de vraag wat is palmolie? Handolie is een vet. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in koekjes om ervoor te zorgen dat je langer knapperig blijft. Het zit bovendien in bijvoorbeeld margarine die je 's ochtends op je brood smeert. Waarom wordt palmolie in veel artikelen gebruikt? Dat komt door het feit dat het een uiterst effectieve plant is om uit te breiden.

Hoe wordt palmolie gemaakt?

Handolie komt van de oliehand. Deze boom brengt roodoranje vruchten voort waarvan de olie is gemaakt. De boom kan volwassen worden tot 5 meter hoog als hij volgroeid is. Toch begint het pas na 4 jaar vruchten af ​​te werpen. De vruchten groeien in grote collecties, wat aangeeft dat er heel snel geoogst kan worden. De vruchten worden daarna gestoomd en de pit wordt verwijderd. Daarna wordt het vruchtvlees van de vrucht samengeperst en komt de olie eruit. Op één hectare grond kan bovendien veel handolie worden gewonnen. Ongeveer 35 procent van alle plantaardige oliën die over de hele wereld worden gebruikt, is gemaakt van palmolie, en van alle landbouwgrond die er is voor de productie van vet, wordt slechts tien procent gebruikt voor palmolie. Behalve dat het echt effectief is, wordt het ook in veel artikelen gebruikt. Toch is er één probleem en dat is de niet-duurzame manier om deze olie te produceren. Op de niet-duurzame manier vindt er veel houtkap plaats, wat gevolgen heeft voor de natuur. Als de productie van de olie 100 procent duurzaam is, zou dat er zeker op wijzen dat er geen noodzaak meer is voor ontbossing.

Waarheden over de oliehand en olie

Een aantal geweldige eigenschappen van zowel palmolie als de oliehand is bijvoorbeeld dat één boom ongeveer 40 kilo olie per jaar kan produceren en dat een hectare oliehanden ongeveer 3,8 ton handolie per jaar produceert. Zoals ik zojuist heb besproken, verbruikt de productie van handolie slechts tien procent van alle landbouwgrond die wordt gespaard voor de productie van vegetarische oliën, maar toch is 35 procent van alle gebruikte plantaardige oliën gemaakt van palmolie. Dat maakt deze plant het meest betrouwbare middel om plantaardige olie te produceren. Van alle handolie die wordt gemaakt, is 85 procent van alle olie afkomstig uit Indonesië en ook uit Maleisië.

Geef een reactie